10.-11.10.2009.

  • Uzziņai: “Veļu nakts jūrā” ir nakts airēšanas – atpūtas pasākums rudenī ar orientēšanās un šķēršļu pārvarēšanas elementiem.

Šoruden meklēt naksnīgus un ne tikai naksnīgus piedzīvojumus jūrā devāmies kā nekad iepriekš – no Mērsraga ar kuģi “Palsa” uz Roņu salu.

“Palsa” ar mūsu laivām uz klāja
Līdz Roņu salai tiekam pa saulainu laiku un gludu ūdeni.
Ar motoru vēl pa jūru neesam braukuši
Roņu sala
Dodamies ekskursijā pa salu.
Roņu salas baznīca
Vecie kapi vēl no Zviedru laikiem Roņu salā
Iedzīvotāju galvenais ienākumu avots ir tūrisms
Auto, starp citu, gatavs satiksmei. Šajā ziņā uz salas valda pilnīga brīvība.
Redzējām arī Roni

Līdz ar tumsas iestāšanos “Veļu nakts jūrā” – laivojam apkārt salai. Virs jūras aust mēness. Mākoņi pie apvāršņa mēnesgaismā izskatās pēc lielas un tuvas zemes. Akmeņaino salas piekrasti apdzīvojuši kormorāni. Nakts klusumā piedzīvojam vairākus iespaidīgus putnu uzlidojums.  Esam pie maza zemes pleķīša tumšas jūras vidū. Tā kā ir diezgan tumšs, bilžu nav neko daudz: būs vien jātic “uz vārda”, ka Noskaņa naksnīgā jūras pasākumā ir 🙂

Jūrā aust mēness

Pēc atgriešanās afterparty uz kuģa klāja.

Skaista, taču nedaudz “asiņaina” rītausma. Arvien ceļas vējš.
Palsa saullēktā. Miers ir mānīgs: visapkārt jau dzirdami vēja radītie trokšņi.

Nākamās dienas plāni nedaudz mainās: pametām Roņu salu ātrāk kā sākotnēji plānots un pat vēl ātrāk kā plānots iepriekšējā vakarā kuģa komandai uzzinot pēdējo laika prognozi.

Lai tiktu ārā no ostas un izvairītos no nepatikšanām jūrā, jābrauc tagad. Saskaņā ar laika prognozi vējš kļūs tikai stiprāks.

Vējš DA 12-15 ms.

“Dranķīgāk būs uz beigām”, secina stūrmanis. Vējš DA 12-15 ms. Sākumā viļņi 1-1,5m, ceļa otrajā pusē 1,5 -2 m, atsevišķi ekemplāri varētu būt pat līdz 2,5 m.

Cīīnīties ar jūrasslimību viglāk bija svaigā gaisā

Kuģis iet zig-zagiem, saņem viļnu triecienus te no sāniem, te griežas vilnī ar priekšgalu, zvalstās, krakšķ un brakšķ. Lido nenostiprinātie priekšmeti. Pasažieru “salonā” lazarete.

Lazaretē šķiet, ka tas nekad nebeigsies. Savukārt citi bauda notikumus svaigā gaisā kuģa pakaļgalā, jo tā vieglāk izvairīties no jūrasslimības, vēl daži guļ kajītēs un neklapē ar ausi…

Šūpoja pamatīgi
Viļņi gāzās uz klāja

Viss beidzas labi.

Dabūt jūras smeķi rudenī ir tas uz ko gājām un to arī saņēmām: gan mēnesi un kormorānus klusajā Roņu salas naktī, gan nedaudz bailīgo atpakaļceļu. Būs ko atcerēties.

Par Roņu salu arī latviešu valodā skat. www.ruhnu ee. Īpaši interesanta ir sadaļa par salas vēsturi.