Tūja - Vitrupe

Vidzemes akmeņainā jūrmala skaitās dabas liegums, kas jūras piekrastē ir 12 km posmā no Tūjas līdz “Dzeņiem” (aiz Kutkāju raga”). Tā ir vienīgā vieta Baltijas jūrā, kur jūras krastā apskatāmi smilšakmens atsegumi. Tie veidojušies pirms 350-380 miljoniem gadu. Jūras piekrasti šajā posmā raksturo akmeņaini sēkļi: tā bagāta ar dažāda lieluma laukakmeņiem. Akmeņus uz šejieni pirms 13-10 tūkstošiem gadu ir atnesis ledājs. Akmeņainā pludmale ir vidēji 20-40 m plata.

tuja-vitrupe

Maršrutu Tūja – Vitrupe raksturo Latvijas piekrastes mērogiem interesanti dabas objekti, kā arī piekraste – tā šajā posmā veidojas no līčiem. Ar jūtamu romantikas pieskaņu daba aprakstīta šeit >> Maršrutu iespējams variēt, jo infrastruktūra (izņemot veikalus) attīstīta: piebraukt pie jūras var.

Tūja

Tūja ir Vidzemes akmeņainās pludmales klasika. Tajā pat laikā vieta ir noslēpumainas auras apvīta.  Tūja ir tās puses  “Baltezera rajoniņš” un “Silikona ieleja”. Sākot ar to, ka plašākai publikai veiksmīgi bloķētas visas pieejas pie jūras un beidzot ar to, ka atrast informāciju par Tūju un tās vēsturi ir samērā neiespējami. Maršruta sākums – maksas iebrauktuve pie Tūjas vecā mola. Ja ir vēlme pagarināt braucienu apskatot arī Tūjas akmeņus, brauciens jāsāk tuvāk Duntei ( “Zivtiņu atsegumi”). Apskates objekts – mols.

Ķurmrags

Ķurmraga simbols ir vecā bāka. Ķurmraga bāka kādreiz stāvēja pļavas vidū, tagad pašā jūras krastā. Katru gadu mums ir citāda ainava, jo vētras dara savu.

Ežurgu klintis

Smilšakmens atsegumi. Lai gan mazāki par Veczemju klintīm, tūrisma sezonā  vieta izkāpšanai un apskatei ir pateicīgāka, jo krietni mazāk cilvēku.

Veczemju klintis

200 m garas un 3-4 m augstas smilšakmens kraujas pie Veczemjiem. Irdenos slāņus vago plaisas un seklas alas. Šajā vietā uzņemti skati latviešu mākslas filmām “Nakts bez putniem”un “Ilgais ceļš kāpās”. Piebraukšana ar auto, protams, par maksu. Siltā brīvdienā jārēķinās, ka objekts ir iecienīts atpūtnieku uzlidojumu mērķis. Atsegumi jāsteidz apskatīt, kamēr tie atpūtnieku darbības rezultātā nav izzuduši.

Kutkāju rags

Skaistākā vieta maršrutā. Glīta ainava. Pats rags ir akmeņains. Nav cilvēku, vērts pakavēties un baudīt.

Vitrupe

Šķērsojam pēdējo līci un Finišs. Iebraukšana Vitrupē. Gultne salīdzināma ar mazu Irbes ieteku. Bezmaksas auto stāvvieta ~400 m uz augšu pa upi.

Attālumi:

  • Tūja – Ķurmrags – 5,6 km
  • Ķurmrags – Ezurgu klintis – 1, 3 km
  • Ežurgu klintis – Veczemju klintis – 3,5 km
  • Veczemju klintis – Kutkāju rags – 1,9 km
  • Kutklāju rags – Vitrupe – 3,9 km
  • Pa Vitrupi līdz auto stāvvietai – 400 m
  • Maršruta garums kopā 17-18 km
  • GPS lietotājiem (*.gpx) >>

vitrupe

Kas jāņem vērā:

  • Maršruta virziens jāizvēlas, lai sanāk braukt pa vējam un pa straumei
  • Saulainās un karstās dienās atrasties uz jūras, atšķirībā no upes, nav apgrūtinoši, taču tas neatceļ iespēju apdegt saulē.
  • Brauciena ilgums – 5-7 stundas.