Võhandu

Latvijā Võhandu cienītāju aprindās zināma kā upe, kurā notiek airēšanas maratons, mazāk pazīstama kā plašākai publikai pieejams atpūtas ceļojuma laivu maršruts. 

Võhandu ir garākā Igaunijas upe (162 km) un populārs Dienvidigaunijas ūdenstūrisma maršruts. Laivojama visā garumā. Mūsu veiktais šķiet uzskatāms par skaistāko upes posmu: 1diena,  ~ 20 km upes senlejā no apdzīvotas vietas Paidra līdz Süvahavva. Maršrtutā upe nosacīti iedalāma 2 daļās:

  • Pirmais posms no Paidra līdz Leevi aizsprostam ~ 9km,

Pa ceļam labiekārtota RMK (Igaunijas valsts mežu) atpūtas vieta. Ērts “pitstops” pusceļā – Leevi ciemata atpūtas vietā (arī šī atpūtas vieta publiski pieejama). Leevi aizsprosts jāapnes.

  • Otrais Võhandu maršruta posms uzskatāms par straujāko daļu no Leevi līdz apdzīvotai vietai Süvahavva (~ 8 km). 

Finišs pie Süvahavva dzirnavām, taču var braukt arī tālāk. Pie Süvahavva dzirnavām vilnas vērpšanas ražotne / muzejs.

Secinājumi: Upe varētu patikt tiem, kuri visas Latvijas upes jau braukuši un apsver “ko vēl varētu izdomāt”. Attālums no Rīgas 250 km. 

Straume ~ 5 km /h arī zemā ūdenī. Ūdens dzidrs. Pirmais posms dziļāks, savukārt aiz Leevi upe kļūst  jestra – brasli, akmeņi un krācītes padara braukšanu azartisku.  Aizgāzumu nav. Krasti pārsvarā  lapu koki, smilšakmens atsegumi (vairāk maršruta otrajā pusē).  

Latvijā nav upes, kur arī vasarā var baudīt straumi un manevrēšanu gandrīz pusi no veicamās distances. Līdz ar to, braucot ar bērniem ieteicamas iemaņas laivas vadīšanā.

Vietējie laivu nomātāji piedāvā tikai stiklašķiedras kanoe (specifika un tradīcija). Tomēr, lai izvairītos no konsekvencēm, kas var rasties sadauzot nomas inventāru pret akmeņiem, mazā ūdenī iesakām polietilēna laivas.

projekti